КонкурентНа уникална попаднаха  археолози край видинското село Балей. При проучване

...
КонкурентНа уникална попаднаха  археолози край видинското село Балей. При проучване
Коментари Харесай

Доцент от БАН съобщи за уникални находки на 3600 години край село Балей

" Конкурент "

На неповторима попаднаха  археолози край видинското село Балей. При изследване на некропола те откриха два бронзови накита за коса, които са на към 3600 години. На такава находка учените попадат за първи път, заяви пред публицисти доцент доктор Стефан Александров от Националния археологически институт с музей към Българска академия на науките, началник на разкопките край Балей. Древното населено място е обитавано  400 години през Бронзовата ера -14 век преди Христа. То съставлява интерес за археолозите от доста време. Учените са били уверени, че там има некропол, само че все не успявали да го открият. Мястото е намерено инцидентно преди 7 години от локални хора. От тогава до през днешния ден всяко лято археолозите работят там, написа " Конкурент ".

  Любопитна е историята на откриването на първия гроб от некропола край Балей, споделя доцент Александров. През 2010 хората от последната къща в селото почнали да копаят дупка за външна тоалетна.



По време на работата Любо Петров, който е работил в годините с разнообразни археолози на терен,  попаднал на керамични съдове извадил ги и се обадил във видинския музей. Хората от Балей постоянно са взели участие в разкопки и знаели по какъв начин се работи в такива случаи. Още през лятото археолозите пристигнали и почнало изследването на некропола, който се намира на към 2 километра от брега на Дунав.   Тази година министерството на културата е отпуснало 12 000 лв. за изследванията на археолозите. Те са двама, а служащите 10. Освен неповторимите украшения са открити и 19 съда инкрустирана керамика, датирани  от преди  34 века. Всеки от съдовете е неповторим по форма и декорация, добави доц Стефан Александров. Така наречената „ просвета на инкрустираната керамика ” се открива в селища и некрополи от Железни порти в Сърбия до Оряхово по поречието на Дунав. По откритите в некропола урни няма повтарящи се орнаменти и декорация, сподели реставраторът Екатерина Илиева.   В края на всяка археологическа година  находките от Балей се подреждат в галерия в София и по-късно се връщат в историческия музея на Видин. Доцент Александров  разказа, че на мястото, където през неолита е бил некрополът, епохи по-късно се разполага щабът на Трети украински фронт, същата територия по-късно се употребява и за слагане на пещи за тухли, а в интервала на ТКЗС-то служащите тествали плуговете. Затова всички керамични съдове, които археолозите откриват са начупени.    За пръв път тази година се прави 3D-заснемане на находките. До момента е проучена  площ от над 600 кв.м, което е към  15% от некропола.  

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР